Home » Plast och plastanvändning » Förbud mot plastkassar

Förbud mot plastkassar

Tar du med dig egna kassar till butiken när du handlar, eller köper du nya kassar av plast varje gång? Om du gör det senare så kanske du borde tänka om. Idag är just användningen av platskassar ett så stort miljöproblem att flera länder faktiskt förbjudit dem i ett försök att minska miljöpåverkan. Här i Sverige har Naturvårdsverket förslagit en högre avgift för plastkassar för att minska användandet även här. Hittills har åtgärderna i de länder som förbjudit plastkassar visat bära frukt. I den här texten ska vi titta lite närmare på just det fenomenet.

Frankrike fasar ut plastkassar

Frankrike har infört förbudet och kommer fasa ut alla plastkassar till 2017. Utfasningen går till så att man har infört förbud för butiker att ge bort eller sälja påsar i plast. Detta ska alltså leda till en successiv minskning som till slut ska få bort plasten helt och hållet. Det finns dock några undantag från förbudet då butiker som säljer bakverk och ost fortfarande får använda sig av påsar i plast. I Frankrike hoppas man på, att förutom att minska miljöpåverkan, slippa importera billiga plastkassar från andra länder och kunna satsa på egen tillverkning av påsar i nedbrytbara material, såsom till exempel majs.

Vad kan du göra själv?

I bara Europa slängs över 8 miljarder plastkassar i soporna varje år. När dessa förbränns orsakar de enorma miljöskador eftersom plast innehåller en rad farliga ämnen. Trots att det inte finns något förbud i Sverige så finns det saker du själv kan göra redan nu för att minska miljöpåverkan. En så enkel sak som att ta med sig egna kassar till affären är en bra åtgärd. Ofta har vi en låda fullproppad med gamla plastkassar hemma, så välj att ta av dessa istället för att köpa nya i affären. Du kan också köpa eller sy egna tygkassar. Dessa har fördelarna att de både är snyggare och mer hållbara än vanliga plastkassar.

digital