Home » Plast och plastanvändning » Hur kan man minska sin plastanvändning?

Hur kan man minska sin plastanvändning?

 

 

I dagens hushåll så finns det extrema mängder med plaster, allt från husgeråd och möbler till barnens leksaker. Stor mängd plats går också åt till att användas som förpackningsmaterial. A wooden toy train carrying puzzle pieces as cargo, painted in many colors, pulled by a red string. Isolated on white background.Eftersom plast innehåller många kemikalier som är miljöfarliga samt att mycket plast tillverkas av råolja som är en icke förnybar råvara så är plast väldigt dåligt för miljön. Med tanke på alla kemikalier som plast innehåller, så är det heller inte bra för oss människor att exponeras av detta hela dagarna, alla dagar på året. Speciellt försiktig bör man vara med plast i köket eftersom det oftast kommer i kontakt med den maten vi stoppar i oss och gärna med upphettning. Då avger plast ännu mera kemikalier och ändå är det i köket vi har mest produkter av plast.

Det finns mycket man kan göra för att minska sin användning och exponering av plast! Köket är ett ställe där vi använder mycket plast. Här kommer några tips på hur man kan minska sin plastanvändning i köket:

  • Använd husgeråd som exempelvis stekspadar och slevar i metall eller trä istället för plast.
  • Använd inte teflonstekpanna. Teflon är en plast och vid upphettning avger de ännu mer giftiga kemikalier. Använd istället stekpanna i gjutjärn.
  • Byt ut plastmatlådor och barnens tallrikar i plast till tjockt och tåligt glas istället.
  • Ha en vattenkokare i rostfritt stål istället för plast, återigen – plast som värms upp är ännu sämre!

Men även utanför köket använder vi en hel del plast. Många av de kläder som vi använder innehåller plast. Till exempel är acryl och elastan två material som utvinns från plast och är vanliga i kläder. För att undvika att bära plast dagligen bör man köpa kläder som är tillverkade av naturmaterial, så som bomull, linne eller silke. Även hampa och ull är bra materialval till kläder för att slippa plast.

Barnens plastleksaker kan man byta ut till leksaker gjorde i trä och låt barnen definitivt inte ärva dina gamla plastleksaker eftersom riktlinjerna för kemikalieinnehåll i plast har skärps till sedan du var barn. När du gör nya inköp, var noga med att välja produkter som bidrar till så få plastförpackningar som möjligt. 40% av allt plast i världen används till just förpackningar!

digital