Home » Plast och plastanvändning » Plast inom byggbranschen

Plast inom byggbranschen

 

applying silicone on the boards of a tiled floor

Inom byggbranschen är plast idag ett vanligt förekommande material. Eftersom plast är ett väldigt varierat material så har det också ett stort användningsområde. Det används bland annat som material till vissa grundarbeten, till exempel underlagsfoam till trägolv och det finns i tätskikt och fuktspärrar. I själva bygget kan också en hel del vara gjort av plast, rören som går från handfatet ner till avloppsstammen är i plast. Även strömbrytare och en del dörrar kan innehålla plast och så vidare. En del plaster är extremt värmetåliga och så pass hållbara att de fungerar bra som byggmaterial.

Plast är också ett vanligt förekommande ämne för golv i form av plastmatta och våtrumsmatta. Eftersom plast är ett relativt billigt material så är det många som väljer att lägga in en plastmatta i badrummet vid en renovering istället för att lägga klinkers. Idag finns det många våtrumsmattor att välja på och det kan se precis lika snyggt ut som klinkers gör. Väljer man sedan att inreda med ett snyggt och prisvärt badkar så kan man få till ett väldigt snyggt men billigt badrum!

water PVC pipe section at a construction site

Men det finns en till aspekt på detta, att de flesta plastmattor innehåller PVC, vilket är ett giftigt ämne. Det kanske man inte vill använda sig av på golvet i ett rum där man faktiskt befinner sig varje dag och då blir alternativet keramiskt klinker. Nackdelen är att det är svårare att hålla rent och det är faktiskt mer sårbart för läckage om t.ex. underarbetet har blivit slarvigt utfört. Därför kanske man inte vill duscha direkt på klinkergolvet och även då kan ett badkar vara ett bra alternativ. Eftersom det finns många billiga badkar att välja på idag så kan priset ändå hållas nere. Men kom ihåg att tätskikten under golvet innehåller oftast plast ändå!

Något som är viktigt att tänka på när det gäller plast inom byggen är att många plaster, speciellt termoplaster, inte tål värme bra och skulle smälta väldigt fort vid till exempel en brand. Plast som smälter och börjar ryka eller brinna avger dessutom väldigt farliga gifter, och kan ge en förödande effekt om olyckan är framme.

digital