Home » Plast och plastanvändning » Plast som spolas ner i toan

Plast som spolas ner i toan

Vi spolar ner allt mer skräp i toaletterna även trots att reningsverk uppmanar oss att endast spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Reningsverk över hela Sverige vittnar om att de varje dag kämpar med att rensa bort föremål som människor valt att spola ner, när de egentligen hör hemma i papperskorgen. Det kanske kan kännas smidigt att kasta allt man vill bli av med i toastolen och se hur vattenströmmen spolar bort det, men i verkligheten förstör vi mer än vi löser genom att göra på det viset. Plastmängden i världen är redan nu allt för stor, när vi spolar ner föremål av plast eller andra icke-vattenlösliga material förstör vi inte bara för oss själva utan också för djur, natur och kommande generationer. När man ser på hur många föremål som spolas ner trots att de inte hör hemma i toalettstolen inser man hur viktigt det är att informera och lära sig om konsekvenserna av vårt agerande.

Toaletten är ingen papperskorg

Det råder inga gränser kring vad människor får för sig att spola ner. konstiga ting som hamnat i toalettstolen är bland annat dildon, t-shirts och disktrasor. Problemet när man spolar ner saker som inte skall spolas ner är dels att det ökar kostnaderna för vattenreningen, och i värsta fall kan man få ett totalstopp i rören i ens eget hem. Dessutom är det skadligt för miljön, och vi måste ta vårt ansvar och inte förstöra naturen mer än vi redan gör. En tumregel är att tänka att toaletten inte är en papperskorg. Alla föremål du kan tänka dig att slänga i papperskorgen skall slängas i papperskorgen. Tamponger, bindor, trosskydd, bomullsrondeller och mediciner skall alla slängas i skräpkorgen. Man får inte heller spola ner matfett eller annan olja i toalettstolen trots att de är vätskor. De kan lägga sig som en beläggning inuti rören och orsaka ett stopp. Man skall inte heller spola ner mediciner, oavsett vilka mediciner det häller. De löser upp sig i vattnet och kan förorena vårt dricksvatten.

Vad händer när plast spolas ner i toaletten?

När man spolar ner plast i toaletten blir det problem eftersom plast inte löses upp i vatten. Det spelar ingen roll hur stora plastbitarna är, de kan orsaka stopp i rör och på reningsverken. Vattnet som används i våra kranar och toaletter går i ett ständigt kretslopp. I värsta fall kan plasten förstöra vatten eller hamna ut i något vattendrag, vilket i sin tur har förödande konsekvenser för fiskar och andra djur. Därför får man inte spola ner någon form av skräp i toaletten, oavsett hur litet föremålet är. Inte ens tops skall spolas ner i toaletten. Något annat som är vanligt att människor spolar ner är kondomer. Även om de är små till storleken hör de inte hemma i toastolen utan i papperskorgen. läs om kondomer på kondom.nu så får du en bättre förståelse för hur de kan skada miljön. De är tillverkade av ett material som inte bryts ner av vatten och skall därför inte heller spolas ner i toaletten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital