Home » Plast och plastanvändning » Så skadar plasten naturen

Så skadar plasten naturen

För ett tag sedan införde många butiker i EU-länder en avgift för sina plastpåsar. En del har hejat på beslutet, medan andra har muttrat och ansett det vara onödigt. Resultaten talar ändå tydligt. Sedan beslutet infördes har antalet plastpåsar i omlopp minskat. Kanske är det så att vi tänker en extra gång innan vi tar en påse bara för att frågan ställs om vi verkligen behöver en. Många vet säkert inte varför plast är så farligt, och varför Sverige och andra länder jobbar hårt för att minska på användningen plast. Om man inte vet är det också svårt att förändra sina beteenden. Sanningen är ändå att plast finns i nästan allt, och ju mer plast vi använder desto mer skadar vi naturen.

Var finns det plast?

Plast finns i många produkter vi använder dagligen. Man kan hitta plast i tandkräm, plast i kranvattnet och plast i kläder. Eftersom det är ett relativt billigt ämne att framställa har det resulterat i att många företag använder det som utfyllnadsmaterial. Plast finns också bland annat i fimpar från cigaretter, för att inte tala om mängden plastflaskor vi dricker ur dagligen. Det positiva med plast är att det är mjukt, hållbart och billigt. Det negativa? Det är att många fiskarter riskerar att dö ut för att mängden plast i haven är så enorm, eller att vi människor kan få i oss giftiga ämnen genom plast. Och om inte det var nog så kan vi alltid tänka på att det kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ner en enda plastpåse. När du vet det – tänk på hur många plastpåsar du använder varje vecka.

Hur väljer man bort plast?

Att välja bort plast helt och hållet kan vara svårt eftersom så många av de saker vi använder dagligen innehåller ämnet. Det man däremot kan göra är att uppmana vänner och familj att minska på sin konsumtion. Det går ofta bra att hitta substitut för plast. Exempelvis kan man ha sina matvaror i en tygkasse istället för en plastkasse. Vill man slå på stort kan man beställa liknande tygkassar åt hela familjen från medtryck.com. Det är också bra att lära sig vilka textiler som innehåller plastartiklar, för att sedan välja bort de materialen när man köper nya kläder. Som tumregel kan man säga att naturmaterial är rena, medan konstgjorda material som polyester och akryl oftast innehåller plast. Försök göra det till en vana att alltid tänka en gång extra innan du väljer att ta en plastpåse, oavsett om det är till frukten eller tröjan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital