Home » Plast och plastanvändning » Undvik farliga ämnen i plasten och luften

Undvik farliga ämnen i plasten och luften

I varje hem kan det finnas många farliga kemikalier och ämnen som utgör en risk för hälsan. Allt från många plastprodukter till radon i luften innehåller ämnen med dokumenterade negativa hälsoeffekter. Att exponeras för dessa ämnen är särskilt riskabelt för foster och barn, så det är absolut värt att veta vad du kan göra för att minska exponeringen i ditt hem. Härnäst presenteras ett antal enkla och praktiska tips som hjälper dig!

Tips på hur du undviker farlig plast och renar luften

Några konkreta tips på hur du undviker farliga ämnen i plasten och luften är:

  • Radon i luften – Radon är en radioaktiv gas som bildas när radioaktiva metaller bryts ner i jord, stenar och vatten. Eftersom människor kan utsättas för radon genom sprickor och hål byggnader finns det många bostäder med förhöjda halter av radon. Lösningen är att besöka Radea där du kan beställa radonmätningar som klargör om det finns en för hög radonexponering i ditt hem. Radea är ett miljöteknikföretag som har hjälpt tusentals villaägare att andas frisk och sund luft. Faktum är att det finns nästan 400 000 bostäder i Sverige med förhöjda halter av radon, så vänta inte med att testa ditt hem!
  • Inplastad mat – Försök att undvika mat i plastförpackningar så långt det går. Även om du köper mat i plastförpackning kan du sedan föra över maten till metall- och glasbehållare.
  • Leksaker gjorda av plast – Om du har barn och många plastleksaker kan du byta ut dessa mot leksaker tillverkade av andra material, såsom trä eller silikon.
  • Vinylprodukter – Vinylprodukter som bordsmattor, golv och duschdraperier kan släppa ut kemikalier som är förknippade med hälsoproblem.
  • Uppvärmd plast – Du bör undvika att värma plast som till exempel i diskmaskinen eller i mikrovågsugnen. När plast värms upp ökar nämligen risken för skadliga kemikalier att läcka ut och i värsta fall hamna i maten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital