Home » Plast och plastanvändning » Undvik plastfesten!

Undvik plastfesten!

Inför en fest kan det vara mycket som ska planeras. Det är inbjudningskort, mat som ska fixas, dukningar, lekar, presenter, dekoration och ja, listan kan göras riktigt lång för den som önskar. Självklart ska man göra fint och mysigt för att göra festen till en minnesvärd stund men man kan också tänka om när det gäller vissa saker som man brukar ordna med inför en fest.

Kanske ska man ha barnkalas, baby shower, bröllopsfest eller födelsedagsfest och kan inte hejda sig från att köpa nya saker. Det finns massor som man kan göra för att minska förbrukningen av engångsartiklar och framförallt plast.

Dukning

Köp inte pappersdukar. Så fort någon spiller så blir det bara smulor av dem. Satsa istället på tygdukar och tygservetter. Supersmidigt att kunna tvätta och återanvända. Istället för muggar och glas i plast för engångsbruk så kan man faktiskt använda riktigt glas och porslin. Det värsta som händer är att det går sönder. Måste man ha plast till exempelvis barnkalaset kan du köpa eller låna artiklar som består av återvunnet material eller bambu och som man kan använda flera gånger om. Det går också att köpa porslin på second hand för en billig slant. Då kan man kan använda tallrikarna om och om igen. Om det exempelvis är ett bröllop eller större födelsedagsfest så finns det faktiskt företag där man kan hyra glas och porslin om man inte vill köpa och behöva förvara det sen.

Presenter

Oavsett om det är presenter till gästerna på ens fest, till den som fyller år eller till de som kanske har gift sig så kan man göra mycket för att minska användandet av plast även där. Slå in presenter i tidningspapper och knyt med sidensnören. Tänk också på att inte ge bort plast! Om man själv inte vill ha plast så varför ge det till någon annan? Satsa på att köpa gåvor i ordentliga material.

Dekoration

De flesta älskar att pynta med ballonger och serpentiner och ja, det är superfestligt men det finns andra sätt att pynta och dekorera på för att uppnå partystämning. Framförallt kan man använda sig av tyger för att dekorera ett rum. Kanske köpa glittertyg och göra egna vimplar att hänga över rummet istället för att använda serpentiner. Det går också att använda sig av material från naturen. Pynta och gör små buketter med blommor, blad, kvistar eller annat som går att hitta utomhus. Använd lampor, ljusslingor, olika färg på ljuskällorna eller varför inte levande ljus för att uppnå stämningen man vill ha.

Det finns massor med saker som går att förändra och framförallt minska användandet av plast när det kommer till att planera en fest. Det gäller bara att tänka lite extra och framförallt ställa sig frågan ”kan man använda det här igen?” Om svaret är ja är det bara att köra på! Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital