Plast är en fantastisk uppfinning och tittar man runt omkring sig hittar man med säkerhet flera saker gjorda av plast. Såväl tangentbord, bildskärmar som datormöss är till exempel gjorda av plast. Det handlar då om saker sammansatta av formgjutna plastdelar som har massproducerats i någon fabrik. När man tar fram prototyper av saker är det dock vanligare att man använder sig av en 3D-skrivare.
3D-skrivare är, som namnet antyder, en typ av skrivare som kan skriva ut i tre dimensioner. Utskrifterna bygger på en slags lager på lager-teknik där ett munstycke på 3D-skrivaren med hög precision matar ut en tunn sträng av smält plast som sedan snabbt stelnar när den svalnar i rumstemperaturen. Genom att hela tiden mata ut nya plast ovanpå de gamla lagren bildas tredimensionella strukturer.
Fördelar och nackdelar med 3D-skrivare
Fördelen med 3D-skrivare är att man kan skapa strukturer som är omöjliga med traditionell formgjutningsteknik för plast. En av nackdelarna är att det går betydligt långsammare. Slutresultatet blir dessutom inte lika snyggt eftersom man brukar kunna se de individuella plastlagren med blotta ögat, vilket framträder som små ränder på ytan. Att ta fram gjutformar för plast är dock dyrt och därför används oftast 3D-skrivare vid framtagning av prototyper och liknande.
Inom industrin har 3D-skrivare använts länge, men på senare år har de även börjat leta sig in på konsumentmarknaden. Idag finns ett flertal olika märken och modeller av 3D-skrivare från så lite som ett par tusenlappar och de säljs numera även på vanliga hemelektronikkedjor. 3D-skrivarna är dock inte lika intuitiva och enkla att använda som vanliga bläckstråleskrivare, men de har definitivt blivit mer användarvänliga med åren i takt med att tekniken mognat. Ofta används ABS-plast i 3D-skrivarna, vilket är samma typ av plast som vanliga legobitar brukar tillverkas av. PLA är en annan vanlig typ av plast och man köper plasten till 3D-skrivare i filamentrullar.
3D-skrivare för hemmabruk
Vad kan man då ha för nytta av en 3D-skrivare som privatperson? Många som skaffar en 3D-skrivare är hobbybyggare som vill bygga in sin elektronik i skräddarsydda plasthöljen, eller kanske skriva ut delar till en robot de skapar hemma på kammaren. Det finns dock en hel del annat man kan skriva ut i plast och det är nästan bara fantasin som sätter gränserna eftersom så mycket i hemmet är gjort av plast. Man kan till exempel skriva ut en reservdel till något som gått sönder, istället för att köpa den dyrt nätet. Man kan även skapa helt skräddarsydda prylar, ta fram en helt unik påskdräkt till sitt barn eller egendesignade schackpjäser.
På nätet finns dessutom ritningar på smarta och skräddarsydda 3D-prylar som andra redan har skapat och generöst delat med sig av. Ofta kan man ladda ner dessa gratis och skriva ut på sin egen 3D-skrivare där hemma.