Tänk dig att du ligger och kopplar av i ditt badkar, och ska ge dig själv en liten skönhetsbehandling med en bodyscrub, eller att du står framför spegeln och löddrar ansiktet med raklödder innan du ska raka dig, eller att du ska borsta tänderna. De flesta tänker nog inte att de i samma ögonblick bidrar till att förorena havsmiljön med farliga plaster, men i många fall är det just det som sker. Det beror på att plast förekommer i en mängd olika skönhetsprodukter, som många använder dagligen.
Plast i skönhetsprodukter handlar framförallt om så kallade mikroplaster, som bland annat förekommer i raklödder, smink, tandkräm och olika typer av skrubbar. Särskilt användningen av polyeten och polymetylmetakrylat i de sistnämnda produkterna har gjort att mängden plast i skönhetsprodukter har ökat de senaste åren. Det visar en granskning som Naturskyddsföreningen gjorde i oktober 2013. Problemet med dessa plaster är inte framförallt att de förekommer i skönhetsprodukter (även om många säkerligen inte tycker om tanken på att bre ut plast över ansiktet eller kroppen), utan att de kommer ut i havet via avloppet. Detta medför att giftiga kemikalier sprids i naturen, och till att djur skadas. Faktum är att problemet är så allvarligt att Naturskyddsföreningen menar att dessa plaster kan vara ett dödligt hot för livet i havet.
Efter att resultatet av granskingen kom fram uttalade sig Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson, och menade på att det behövdes politiska beslut som hindrade ”att våra hav blir en plastsoppa”. Med detta syftade han på att det inte bara är mikroplasterna som är problemet, utan även de så kallade makroplasterna, det vill säga det synliga skräpet som vi kastar i havet, till exempel PET-flaskor och plastpåsar. Han menar också att det måste bli ändring för konsumenternas skull – för att man som konsument ska kunna göra vardagliga saker som att raka sig eller borsta tänderna utan att man bidrar till att döda djur och natur med giftiga ämnen, eller till att skräpa ned i våra hav. Som det ser ut i nuläget går det knappt att värja sig, då granskingen vid stickprovskontroller hittade mikroplaster i produkter i alla butiker som besöktes. Om man vill undvika mikroplaster som konsument idag måste man med andra ord vara mycket medveten om problemet, fråga sig fram, och läsa noga på innehållsförteckningen.